Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto z dyni
SKŁADNIKI:

CIASTO:

1 opakowanie suchych drożdży (2 i 1/4 łyżeczki)
1/4 filiżanki ciepłej wody
3/4 filiżanki puree z dyni
1/4 szklanki mleka
1/4 filiżanki stopionej margaryny (może być masło)
1 łyżka cukru
2 i 1/2 filiżanki mąki
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
3/4 filiżanki mąki
1 łyżka oleju
NADZIENIE:

3 łyżki cukru
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki schłodzonej margaryny
1/3 filiżanki orzechów włoskich
LUKIER:
3/4 filiżanki cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (aromat się nie nadaje)

W dużej misce łączymy ze sobą suche drożdże z ciepłą wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy dynię, mleko, stopioną margarynę i cukier. Lekko miksujemy. Dodajemy sypkie składniki: mąkę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir i mieszamy ręcznie bądź mikserem dopóki ciasto nie będzie gładkie.


Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy je. Do wyrobienia cista używamy 3/4 filiżanki mąki. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękki ale trochę klejące. Wyrabiamy je ok. 10 minut (moje już po 4 minutach wyrabiania uzyskało odpowiednią elastyczność). Ciasto przekładamy do uprzednio posmarowanej olejem miski. Przykrywamy mokrą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut lub do podwojenia objętości ciasta.
Po wyrośnięciu ciasto przygniatamy dłonią i odstawiamy na jeszcze 5 minut.
W tym czasie łączymy cukier biały i brązowy z cynamonem, mąką i margaryną. Widelcem wyrabiamy nadzienie do konsystencji sypkiej kruszonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation