Kuchnia

Ciasta

JAGODZIANKI Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

Składniki:
- 250-280 gramów mąki
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- pół szklanki pełnego mleka
- 1 duże jajko (plus jeszcze jedno do posmarowania bułeczek)
- 50 gramów cukru
- 45 gramów masła, w temp. pokojowej
- skórka z jednej cytryny
- borówki amerykańskie lub jagody
- cukier do posypania jagód (tak mniej więcej po 1/3 łyżeczki na drożdżówkę)

Wykonanie:
1. W ciepłym (ale nie gorącym!) mleku rozpuść drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 5 minut.
2. Do zaczynu dodaj resztę mąki (najpierw dodaj 250 gramów, ale możesz dodać więcej mąki jeżeli ciasto będzie mocno luźne), resztę cukru, jajko, masło, skórkę cytrynową i wyrabiaj na gładkie ciasto. Gotowe będzie elastyczne i mięciutkie - może delikatnie lepić się do rąk.
3. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto, czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny lub do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na kule (np na 7).
5. Każdą kulę rozpłaszcz i na jej środku ułóż owoce. Posyp owoce cukrem.
6. Zlep ciasto na wzór pierogów, a następnie uformuj z nich bułeczki. Połóż na blachę zlepieniem do dołu.
7. Posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut (w zależności od piekarnika i wielkości wypieków). Kiedy drożdżówki się mocno przyrumienią, ale nie będą jeszcze upieczone, przykryj je folią aluminiową - uchroni to je przed przypaleniem wierzchu.
9. Upieczone odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie polukruj ( lukier z odrobiny soku cytrynowego, cukru pudru i kremówki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation