Kuchnia

ryby i owoce morza

Zapiekany łosoś z warzywami i ziemniakami puree


500g świeżego łososia bez skóry i ości
• 1 marchew
• 2 łodygi obranego selera naciowego
• 100g wędzonego sera
• 3 szalotki
• 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
• 100g młodych liści szpinaku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sok z ½ cytryny
• 500g ugotowanych i utłuczonych z masłem ziemniaków
• 2 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
• 1 żółtko
• sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa do smaku

etapy przygotowania

• 1
przy pomocy urządzenia „fresh express” zetrzeć marchew i seler (czerwona tarka o grubych oczkach), ser wędzony (końcówka jasno żółta) oraz pokroić cebulę (końcówka zielona).
• 2
do dużego naczynia żaroodpornego dodawać kolejno: łososia pokrojonego w kostkę (2cm/2cm), marchew, seler, ser wędzony, cebulę, natkę pietruszki oraz szpinak. całość skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
• 3
ugotowane ziemniaki doprawić do smaku musztardą, gałką, solą oraz pieprzem i rozłożyć równomiernie na warzywach z serem. posmarować rozkłóconym żółtkiem i wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 c.
• 4
podawać od razu po wyjęciu z piekarnika z kolorowymi sałatami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation