Kuchnia
ciasta
Sernik na zimno z galaretką z czarnej porzeczki
Przepyszna masa to połączenie serka homogenizowanego do serników, mleka skondensowanego słodzonego i bitej śmietany. Galaretka nie jest z proszku, a przetartych owoców czarnej porzeczki, bardzo aromatyczna i pachnąca. Spód powstał z pysznych maślanych ciastek. Wszystko jest bardzo proste, a całość prezentuje się i smakuje znakomicie.
300 g maślanych herbatników
80 g masła
500 g homogenizowanego serka (naturalnego – bez dodatków smakowych)
1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (533g)
300 ml śmietany kremówki 30%
50-100 ml mleka (do rozpuszczenia żelatyny)
2 łyżki ekstraktu waniliowego
700 g czarnej porzeczki
cukier do osłodzenia porzeczki (użyłam 8 łyżek)
żelatyna – 20 g do masy serowej i 5 g do galaretki
Miksujemy herbatniki aż powstanie „herbatnikowa mąka”. Rozpuszczamy w garnku masło i jeszcze ciepłe dodajemy do ciastek. Całość dokładnie mieszamy.
Na dno foremki (użyłam o średnicy 23cm) kładziemy okrąg wycięty z papieru do pieczenia. Na papier wykładamy masę herbatnikowę i dosyć mocno ubijamy. Musi powstać równa, zbita warstwa. Następnie spód sernika zapiekamy przez ok. 15-20 min w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy dokładnie serek homogenizowany z mlekiem skondensowanym i ekstraktem waniliowym. Potem w małym garnuszku podgrzewamy mleko i w ciepłym rozpuszczamy żelatynę (nie może się zagotować). Następnie ubijamy śmietanę.
Gdy wszystkie poszczególne składniki mamy gotowe to bardzo szybko (gdyż żelatyna od razu wiąże) do serka i mleka dodajemy żelatynę, mieszamy, a następnie dodajemy bitą śmietanę i również, choć delikatniej, mieszamy.
Gotową masę wylewamy na herbatnikowy spód i całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin (min. 2 h). Pamiętajmy aby foremkę owinąć folia spożywczą, dzięki temu sernik nie przejdzie „lodówkowymi” zapachami.
Po tym czasie przygotowujemy galaretkę. W garnku przez kilka minut gotujemy czarną porzeczkę z cukrem. Gdy owoce się rozpadną i puszczą sok przecieramy je na drobnym sitku. Mi powstało ok 400 ml soku. Jeżeli uważacie, że jest mało słodki to dodajcie jeszcze cukru.
Zagotowujemy 50 ml wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Dodajemy ją do soku. Gdy całość zacznie gęstnieć to przelewamy na masę serową.
Ponownie wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby galaretka zastygła.
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