Kuchnia

ciastka, desery

CIASTKA OWSIANE

1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. cukru
1 płaska łyżeczka sody
100 g masła
1 jajo
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę
80 g orzeszków ziemnych solonych

Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.
Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.
Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation