Kuchnia

jedzonko

Gołe pierogi ze szpinakiem
Gnocchi scamiciati ze szpinakiem i masłem szałwiowym:

250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
250 g twarogu lub ricotty,
1 jajko,
3 łyżki mąki,
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
sól, pieprz
50 g masła,
kilka listków świeżej szałwi

Świeży szpinak umyć i obgotować kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzić, opłukać pod zimną wodą, dobrze odcisnąć i posiekać

Twaróg lub ricottę rozetrzeć widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać szpinak, jajko, mąkę i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać (nie zagniatać długo, ponieważ ciasto stanie się zbyt rzadkie).

Z powstałej masy formować wałeczki i lekko obtoczyć je mąką. Gotować w osolonej wodzie. Są gotowe, kiedy wypłyną na wierzch.

Masło razem z listkami szałwii roztopić na patelni i trzymać w cieple.
Tuż przed podaniem, ugotowane gnocchi podgrzać (lub lekko podsmażyć) na patelni z masłem szałwiowym.
Every Cake You Bake
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation