Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tiramisu - boski deser.

Klasyczne tiramisu

Składniki:
- 6 żółtek
- 6 czubatych łyżek cukru
- 50 dag mascarpone
- 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem)
- około 20 biszkoptów
- 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
- 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao albo 2 łyżki startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem (ręcznie lub mikserem) na prawie białą masę. Dodać mascarpone i wymieszać.

Do kawy dodać amaretto i na 2-3 sekundy zanurzać w niej biszkopty (otrząsnąć nadmiar płynu). W płaskim naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów, zalać je 1/3 masy. Na niej ułożyć następną warstwę biszkoptów i zalać kremem. Tak wypełnić całe naczynie, ostatnia warstwa to masa. Naczynie owinąć folią spożywczą i na co najmniej 4 godziny wstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Przed podaniem kroić na kwadraty, posypać kakao i czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation