Kuchnia

dezerty

Domowe Bounty - bez wyrzutów sumienia
czas przygotowania: noc moczenia kaszy + ok. 2 h

Czego potrzebujesz na 10 batoników
1/2 szkl kaszy jaglanej
1 1/2 szkl wody + później 1 szkl wody
150 g wiórków kokosowych
dowolny słodzik - u mnie 1 1/2 łyżki cukru
2 laski wanilli (opcjonalnie)
150 g gorzkiej czekolady powyżej 70% + ok. 100 ml wody
stewia do dosłodzenia czekolady

Co teraz?
1. Zalej kaszę 1 1/2 szklanki wody i namocz przez noc.
2. Następnego dnia, dolej do kaszy jeszcze szklankę wody (pozostaw wodę z dnia poprzedniego) i gotuj wszystko pod przykryciem na średnim ogniu, aż kasza wchłonie większość wody i rozgotuje się. Mieszaj od czasu do czasu.
3. W garnku powinno zostać ok. 2 łyżki niewchłoniętej wody. Na tym etapie wyłącz gaz, dodaj wiórki kokosowe, cukier i ziarenka wanilii. Wszystko dokładnie zgnieć widelcem, aż uzyskasz jednolitą masę. Przełóż do plastikowego pojemnika i wyrównaj ładnie powierzchnie. (wielkość pojemnika zależy od tego jaką grubość batoników chcesz uzyskać)
4. Schowaj masę do lodówki na co najmniej 40 minut.
5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodawaj do niej wody do momentu aż otrzymasz półpłynną konsystencję. Ja dodatkowo dosłodziłam ją stewią ale ty nie musisz tego robić.
6. Delikatnie odwróć pojemnik ze schłodzoną masą kokosową i wyjmij jego zawartość na płaską powierzchnię. Wierzch polej roztopioną czekoladą. Pokrój wszystko na równe kawałki i schowaj do lodówki na 30 min - aż czekolada zastygnie.
7. Odwróć batoniki na drugą stronę i polewaj czekoladą, rozsmarowując ją na całej ich powierzchni. Wzorki na górze zrobiłam przy pomocy plastikowego widelca.
8. Kiedy czekolada zastygnie batoniki są gotowe do spożycia. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation