Kuchnia

Zupy

KALAFIOROWA

SKŁADNIKI:

około 1,5 litra wywaru lub bulionu* (jeśli macie tłusty rosół, to rozrzedźcie go wodą)
1 główka młodego kalafiora
3-4 ziemniaki
2 marchewki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do podania


Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Marchewki oskrobać i pokroić w kosteczkę. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Podgrzać aż do wrzenia i gotować przez około 10 minut, aż ziemniaki i marchewki będą miękkie. W tym czasie kalafior podzielić na różyczki i opłukać. Po 10 minutach dodać różyczki kalafiora do zupy i gotować jeszcze przez około 10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Śmietanę przełożyć do kubka, wlać 1- 2 łyżki zupy i dokładnie rozmieszać, żeby śmietana po dodaniu do zupy się nie zważyła (zupa musi być naprawdę gorąca). Doprawić solą, pieprzem i pietruszką i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation