Kuchnia

kuchnia

Faszerowana papryka
2 duże papryki
500 g chudego mięsa mielonego
300 g pieczarek
puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szalotka
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej bazylii
chilli w proszku
słodka papryka
kumin
sól, pieprz

Szalotkę i czosnek drobno posiekać i chwilę podsmażyć, dodać mięso, przyprawić i smażyć do zarumienienia. Dodać pomidory (razem z sokiem), koncentrat i bazylię, dokładnie wymieszać i gotować, aż sok z pomidorów odparuje. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, podlać dwiema łyżkami wody i dusić pod przykryciem, aż zmniejszą objętość o połowę.
Papryki przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Nakładać na przemian po łyżce farszu mięsnego i pieczarkowego. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok. 20-25 min. w temperaturze 200 stopni. Podawać z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation