Nauka i natura

PINK

Różane babeczki z różą

Składniki na około 15 babeczek:

150 g masła
130 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
1 łyżka wody różanej*
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.

W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.

Do masy maślanej dodać suche składniki, wodę różaną i mleko, wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (nakładając do połowy wysokości), wyrównać.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Maślany krem różany (i różowy ;-):

230 g masła
2,5 - 3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka wody różanej
2 łyżki śmietany kremówki lub 1 łyżka mleka
odrobina barwnika w paście (na czubku łyżeczki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać wodę różaną, kremówkę i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Dodać barwnik i zmiksować.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką ze wzorem dużej gwiazdki wyciskać na babeczki róże, zaczynając od środka babeczki.

Obejrzyj film instruktażowy.

Przechowywać w lodówce.

* dostępna w sklepach internetowych, z braku - można zastąpić ekstraktem z wanilii;

Smacznego :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation