Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Zupa marchewkowa

Ta marchewkowa zupa-krem jest naprawdę niedroga, pozwala na wykorzystanie resztek rosołu, można ją też przygotować na włoszczyźnie. Słodki smak z pewnością docenią dzieci, a miłośnikom mocniejszych smaków polecamy dodanie odrobiny imbiru.

Składniki:

1 cebula (posiekana)
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
500 g marchewki
litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
natka pietruszki, pestki dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmaż na oliwie do miękkości, dodaj czosnek, pokrojoną na nieduże kawałki marchewkę i duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj aż marchewka zmięknie - około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj blenderem. Możesz posypać pietruszką, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i dodać na wierzch odrobinę jogurtu naturalnego. Dobrze smakuje z chrupiącą bagietką lub z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation