Uroda

makeUp&nails

Tort orzechowy
Składniki:
140 g mielonych orzechów włoskich
8 jajek
140g cukru
800ml kremówki
2 tabliczki czekolady (z czego przynajmniej jedna gorzka)
do dekoracji: wiórki kokosowe, srebrne kuleczki, orzechy mielone
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy orzechy
z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do masy orzechowej mieszając wszystko delikatnie ale dokładnie.
tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.
kremówki podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nich czekoladę. Schładzamy i ubijamy jak bitą śmietanę.
Biszkopt orzechowy po upieczeniu kroimy na pół aby otrzymać 2 okręgi tej samej grubości.
Ciasto przekładamy połową ubitej czekoladowej kremówki, resztę rozsmarowujemy na powierzchni tortu.
Tort dekorujemy według własnego uznania - ja obsypałam brzegi mielonymi orzechami, a wierzch wiórkami kokosowymi i srebrnymi kuleczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation