Kuchnia

desery

Przepis na naleśniki z kwiatami bzu czarnego

Składniki:

16 kwiatostanów czarnego bzu

250 - 300 g mąki

2 jajka

1,5 - 2 szkl. mleka

3 łyżeczki cukru

2 szkl. oleju do smażenia

Przygotowanie:

Przygotować ciasto jak na naleśniki. Ubijać jajka trzepaczką, dodając mleko, następnie dodawać mąkę, cały czas ubijając ciasto. Powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie za rzadkie, trzeba dodać trochę mąki, jeśli za gęste - mleka.

Kwiaty czarnego bzu delikatnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zanurzać je w cieście (po wyjęciu chwilę odczekać, aż nadmiar ciasta ścieknie). Wkładać do wysokiego wąskiego garnka na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć 3 - 4 min, trzymając za łodygę kwiatostanu. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Tak usmażone naleśniki są pełne aromatu i smaku kwiatów czarnego bzu.

Źródło: przepisy.net

Uwaga! Nie wolno jeść świeżych owoców ani kwiatów czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Podczas smażenia ulega ona rozkładowi i staje się nieszkodliwa.



Jadalne kwiaty z ogrodu | Artykuły
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation