Kuchnia

Kulinaria

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKOW I KURCZAKA.

SKŁADNIKI:

0,5 kg piersi z kurczaka
8 średnich ziemniaków
dwie marchewki
1 spora cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół szklanki śmietany
1 jajko
do marynaty: oliwa, oregano, tymianek, miód, przyprawa do kurczaka (staropolska)
sól, pieprz


Piersi z kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę i zamarynować: wlać dwie łyżki oliwy, dodać łyżkę miodu, łyżkę oregano, pół łyżki mieszanki przypraw do kurczaka, pół łyżki suszonego tymianku. Dokładnie wymieszać mięso w marynacie. Odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Po tym czasie kurczaka przesmażyć na patelni i odłożyć do miski. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę wielkości kawałków kurczaka, marchewkę obrać i pokroić w grube plastry, cebulę obrać i pokroić w pióra. Ziemniaki, marchewkę i cebulę przesmażyć na patelni na rumiano, dodać do kurczaka i dokładnie wymieszać. Jajko wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Warzywa i mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego (z pokrywką) zalać śmietaną z jajkiem i wymieszać. Zakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika d 190 st. C. na około 40 minut. Po tym czasie pokrywkę zdjąć i dopiec jeszcze przez 10 minut (należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej i warto nie odchodzić za daleko ;)). Podawać gorące, obficie posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation