Kuchnia

Zupy, Zupy kremy

Zupa cygańska

Składniki:

1,5 l wywaru drobiowego
2 duże papryki
25 dag boczku wędzonego lub wędzonki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka oleju
5 niedużych ziemniaków
sól
pieprz
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
3 - 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego



Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. papryczkę chili rozkrawam, usuwam nasionka i kroję w małą kostkę. Wędzony boczek lub wędzonkę kroję w kostkę lub paseczki, podsmażam na rozgrzanej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz wlewam olej, wrzucam cebulę, kiedy się zeszkli dodaję czosnek i papryczkę chili. Smażę do lekkiego zrumienienia. Dodaję oczyszczoną i pokrojoną w dużą kostkę paprykę, wlewam 1/3 szklanki wywaru, przykrywam i duszę aż papryka zmięknie.
Ziemniaki myję, obieram, płuczę i kroję w kostkę. Zawartość patelni przekładam do garnka z gorącym wywarem drobiowym, dodaję ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liście laurowe oraz ziemniaki. Przykrywam i gotuję na niewielkim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. W tym momencie dodaję przecier pomidorowy oraz majeranek. Doprawiam do smaku solą, słodką i ostrą papryką. Doprowadzam do zagotowania.
Podaję na ciepło ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation