Kuchnia

Zupy, Zupy kremy

Zupa cebulowa | Kwestia Smaku

900 g cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
250 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu wołowego np. z TEGO PRZEPISU
60 ml koniaku, brandy lub sherry
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKI

bagietka, pokrojona na kromki
ząbek czosnku
150 g sera żółtego*
opcjonalnie - świeży tymianek
4 żaroodporne miseczki lub 1 żaroodporny garnek lub naczynie do zapiekania

Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 - 2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
Do 4 małych żaroodpornych misek (lub do jednego większego garnka żaroodpornego lub naczynia) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym serem i ewentualnie posypać świeżym tymiankiem. Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi.
WSKAZÓWKI

* tradycyjnie używa się gruyère ale można użyć np. tartej mozzarelli
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation