Kuchnia

zapiekanki , taty, tortile...

Dietetyczna zapiekanka.


Zapiekanka, która zwali z nóg wszystkich miłośników warzyw i zdrowej żywności. Jest pełna pełnowartościowych składników, zapewni energię na cały dzień. Składa się z warstwy ryżu, cukinii, brokuła, łososia i sosu jogurtowego. Danie nie zajmuje wiele czasu a przy tym jest przepyszne i zdrowe. Zawiera mnóstwo błonnika,białka i zdrowych tłuszczy. Dla osób na diecie będzie to idealny posiłek, który może urozmaicić nudną dietę.



Przygotowanie: 20 minut.
Czas pieczenia: 30 minut.
Gotowe do podania: 55 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje.

100 g ulubionego ryżu
1 młoda cukinia
1 mały brokuł
średni filet z łososia
400 ml jogurtu naturalnego
50 g startego sera żółtego
opakowanie kiełków brokuła
po łyżeczce bazylii, oregano, ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
łyżka soku z cytryny


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować średniej wielkości naczynie do zapiekania.

W osolonej wodzie zagotować ryż. 7 minut przed zakończeniem gotowania wrzucić brokuła podzielonego na różyczki. Po czasie gotowania wyjąc ryż i brokuła, przelać zimną wodą.

Cukinie pokroić na drobne plasterki. Łososia pokroić w cienkie plastry i skropić sokiem z cytryny.

Jogurt wymieszać z przyprawami i serem żółtym.

Na dnie naczynia wyłożyć ryż, zalać go połową sosu jogurtowego. Na to położyć plasterki cukinii, potem brokuła, kiełki i łososia, zalać pozostałym sosem. Całość obwinąć folia aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec przez 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation