Kuchnia

zapiekanki , taty, tortile...

Placki z cukinii
Składniki:

3 średniej wielkości cukinie
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
Sól, pieprz
Plastry wędzonego łososia
Kilka łyżek kwaśniej, gęstej śmietany
Świeży koperek

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć, zetrzeć na grubej tarce, włożyć na sito, posolić, wymieszać.
Przykryć talerzykiem, obciążyć i pozostawić na ok. 1 h, w tym czasie wycieknie sok. Cukinię wycisnąć w rękach, aby była sucha.
Włożyć do dużej miski, dodać jajko i wymieszać tak, aby masa zrobiła się luźna. Następnie stopniowo wsypywać mąkę, mieszać po każdym dodaniu. Gęstość ciasta zależy od tego jak wilgotna była cukinia, więc sami musicie znaleźć idealną konsystencję. Ciasto powinno być dość gęste.
Na patelni rozgrzać olej.
Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, smażyć z obu stron, po kilka minut na każdą.
Placki układać na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Ciepłe placki, przybrać łyżeczką kwaśnej śmietany, kawałkiem wędzonego łososia i posypać świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation