Kuchnia

Sałatki, surówki

sałatka z winogronem, serem lazur i octem balsamicznym (składniki wystarczą na przygotowanie 2 porcji):
sałata strzępiasta - ½ główki
kiełki rzodkiewki - ½ opakowania
kiełki fasoli mung - 10 dag
winogron biały - 20 sztuk owoców
ser lazur - 5 dag
orzechy włoskie - ½ szklanki
cebula czerwona - 1 sztuka (mała)

składniki na sos do sałatki:
ocet balsamiczny - 2 łyżki
olej lniany - 2 łyżki
sól morska - ½ łyżeczki
cukier - ½ łyżeczki
woda - 2 łyżki


przygotowanie:
sałatę myję i dokładnie osuszam. dzielę ją na dwie porcje i rozkładam na talerze.
do sałaty dodaję kiełki rzodkiewki i kiełki fasoli mung. delikatnie mieszam.
następnie na sałatę dodaję resztę składników (orzechy, winogron i ser pleśniowy) jednocześnie dzieląc je na dwie części (porcje). cebulę obieram i kroję w pióra, a następnie również dodaję do sałatki.
wszystkie składniki do sosu dokładnie razem mieszam i polewam sałatkę. podaję od razu.
całkowity czas przygotowania: 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation