Kuchnia

Przepisy

Ciasto czekoladowe z malinami i mango

Jest bardzo interesujące w smaku, wilgotne, pachnące, a najdziwniejsze jest to, że jest bez jajek.


Składniki (forma 20×20 cm):
- 230 g mąki
- 200 g cukru
- 225 ml gorącej wody
- 75 g oleju
- 25 g ciemnego kakao
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- ½ łyżeczki soli
- aromat waniliowy
Oraz:
- melon
- maliny
- galaretka cytrynowa (można zrezygnować)
Przygotowanie
W gorącej wodzie rozpuścić kawę, cukier, dodać olej, ocet i kilka kropel aromatu waniliowego. Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, następnie dodać kakao.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obranego i pokrojonego melona (ok. ¼ melona) i oczyszczone maliny.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto przestudzić i polać tężejącą galaretką (rozpuściłam w 450 ml wody). Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation