Kuchnia

Ciasta, Desery i Potrawy

Dietetyczne drożdżowe ciasto

250 g mąki
3 żółtka
¾ szklanki chudego mleka
20 g drożdży
50 g masła
7 łyżek cukru (ewentualnie słodzik)
szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże oraz łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, żółtka, cukier. Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski i razem wyrabiać ciasto. Wyrabiać dokładnie kilka minut, by ciasto było puszyste. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation