Książka

Dobre książki

Pikantne krewetki


40 dag mrożonych obranych krewetek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy (można zastąpić olejem roślinnym)
duża garść drobno posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego korzenia imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
szczypta pieprzu cayenne
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Obrany imbir bardzo drobno posiekaj.
Zagotuj 1 litr wody.
Zamrożone krewetki przełóż na cedzak, przelej wrzątkiem, odstaw na kilka minut.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Dodaj czosnek i imbir i smaż cały czas mieszając przez kilkanaście sekund. Kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor na żółty, dodaj krewetki. Wymieszaj i smaż często mieszając przez 2-3 minuty, aż krewetki zmienią kolor.
Dodaj oba rodzaje papryki, pieprz cayenne, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, trzymaj na ogniu przez pół minuty.
Zdejmij z ognia, dodaj natkę i wymieszaj. Od razu podawaj z białym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation