Kuchnia

Kulinarnie

Makaron z pieczoną dynią, fetą i rukolą
Składniki (na 2 osoby):

200 g dyni
makaron pełnoziarnisty – świderki lub penne – porcja na 2 osoby
2 garście sera feta
2 garście rukoli
oliwa
sól, pieprz, ostra papryka
Dynię obrać ze skóry, wykroić włókna oraz pestki. Miąższ pokroić na kostkę około 1 cm i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą, doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wstawić do piekarnika na około 20-30 minut, temperatura 180′C. Co jakiś czas przemieszać i sprawdzić, czy dynia jest już miękka – jeśli nie, piec dalej.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka lub na patelnię. Dodać upieczoną dynię wraz z oliwą, ser feta (część pokruszyć w rękach) oraz rukolę. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić pieprzem i ostrą papryką, jeśli potrzeba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation