Kuchnia

Kulinarnie

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Składniki:
na 2 porcje

300 g makaronu świderki
200 g piersi z kurczaka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
ok. 100-150 g śmietany 18%
50 ml śmietany kremówki 30%
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo mielony pieprz
sól
1-2 łyżki oleju do smażenia
ew. ulubione przyprawy do smaku,
np: czosnek, czerwona słodka papryka, curry
Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem, odrobiną curry (można użyć innych ulubionych przypraw). Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na rozgrzanym oleju, następnie dodaję pierś z kurczaka i smażę kilka minut, aż mięso straci swoją surowość i przyrumieni się. Kolejno dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, obydwie śmietany oraz zioła prowansalskie, mieszam całość, aż powstanie jednolity sos.

Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu, odcedzam i dodaję na patelnię. Makaron dokładnie mieszam z sosem, podaję na głębokich talerzach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation