Kuchnia

mniamniusne ...

Rolada z jagodami

ciasto:



4 jajka


4 łyżki cukru



4 łyżki mąki



1 łyżeczka proszku do pieczenia



cukier waniliowy

400-500 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru - do smaku
ew. śmietan-fix

2/3 szklanki jagód


cukier puder do posypania wierzchu



1. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru. Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.



Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.



Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.

2. Jagody ugnieść widelcem - bez tego krem nie będzie miał fioletowego koloru.


3. Śmietanę ubić na sztywno, dodając do smaku cukier puder. Ewentualnie dodajemy śmietan-fix, jeśli chcemy i lubimy. Śmietanę mieszamy z jagodami.



Śmietanę z jagodami rozsmarowujemy na cieście, po czym ostrożnie zwijamy roladę.



Gotowe ciasto posypujemycukrem pudrem i odstawiamy do lodówki do wychłodzenia.
Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto smaruje się nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz trzeba zwijać pomału roladę, uważając, by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to trudne. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation