Kuchnia

kuchnia

tajska zupa
Składniki:

1 płat suszonego chińskiego makaronu jajecznego
1 łyżka oleju słonecznikowego
4 podudzia z kurczaka bez skóry, pokrojone w kostkę lub 1 pierś z kurczaka
1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w plasterki (białą i zieloną część osobno)
2 posiekane ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
850 ml wywaru drobiowego
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
1 mała drobno posiekana czerwona papryka
60 g mrożonego groszku
sól, pieprz
Zupa tajska, zupa tajska z kurczakiem, zupa tajska przepis, zupa tajska z mlekiem kokosowym, tajska zupa, zupy z kurczakiem, tajska zupa kokosowa, zupa kokosowa tajska

Wykonanie:

Włożyć makaron do płaskiego naczynia i namoczyć we wrzącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W garnku rozgrzać olej, dorzucić kurczaka i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając aż zbrązowieje. Dorzucić białe części dymki, czosnek oraz imbir. Smażyć mieszając przez 2 minuty.
Dolać wywar, mleko kokosowe oraz sos sojowy. Dodać pastę curry i masło orzechowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dorzucić paprykę, groszek i zielone części dymki, gotować jeszcze przez około 10 minut.
Około 2 minuty przed końcem gotowania dołożyć makaron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation