Biżuteria

Złoto

Bajaderka
Składniki:

-350-400 g pokruszonych ciastek lub ciasta ( bez owocćw, lukru, galaretki, kremu)
-100 g orzechów
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki niesolonego masła
- około 150 ml mleka
-aromat lub odrobina alkoholu np. rumu (można pominąc, jeżeli ciasto/ciasteczka były aromatyzowane)
-200 g dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

1.Pokruszone ciastka łączymy z dżemem, kakao, orzechami. Zagotowujemy mleko i w nim rozpuszczamy masło. Następnie wlewamy to do powstałej masy.

2. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Tuż przed końcem dodajemy aromat lub alkohol jeżeli uważamy to za konieczne.

3.Wylewamy powstałą masę na wyłożona pergaminem blachę. Chłodzimy w lodówce przez około 8h.

4. Jak tylko ciasto będzie schłodzone, kroimy je w kostkę i wykładamy na papilotki lub kartoniki. Teraz przygotowujemy polewę. Roztapiamy obie czekolady w kąpieli wodnej. Jak tylko czekolada lekko się roztopi, zdejmujemy z palnika i polewamy każdą bajaderkę oddzielnie.
Smacznego!:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation