Kuchnia

Wigilia

Kluski z makiem

Składniki
700 g makaronu łazanki
300 g masy makowej
250 g mieszanki orzeczhów
70 g rodzynek
70 g żurawiny
70 g skórki pomarańczowej
50 g migdałów
3 krople olejku migdałowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka białego cukru

Przepis
Na początek wstawmy wodę na makaron. Zanim się ugotuje przyrządzimy makowo – bakaliową mieszankę, która jest sercem tego dania. Masę makową przekładamy do większej miseczki i dokładnie mieszamy ja z cukrem i miodem. Następnie do tej słodkiej masy dorzucamy wszystkie bakalie: rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, orzechy i migdały, i ponownie bardzo dokładnie mieszamy.

Kiedy makaron będzie już gotowy, dokładnie mieszamy go z przygotowaną przez nas słodką mieszanką. Na koniec całość polewamy 3 kroplami olejku migdałowego, dzięki czemu przysmak ten będzie magicznie pachniał.
Jeżeli ktoś z Was obawia się, że kluski z makiem będą za słodkie, proponuję zrezygnować z miodu i białego cukru.
Magicznych i bardzo makowych Świąt!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation