Kuchnia

Ciasta

Marchewkowy z kremem i polewą

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki startej i lekko odciśniętej marchewki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- bakalie: orzechy, rodzynki. Ilość według uznania -u mnie po garści
Krem:
- 300 g serka Philadelphia
- 100 g białej czekolady

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia,cynamonem i przyprawą do piernika,olej,na końcu marchewkę i bakalie.Wymieszane składniki na ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą okrągłej ,średniej wielkości tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok 40-45 min.Ostudzone ciasto przekroić na pół.

Do rondla włożyć serek oraz połamana białą czekoladę,na malutkim ogniu doprowadzić do całkowitego roztopienia się czekolady i połączenia sie jej z serkiem philadelphia.Powinna powstać gładka,lśniąca masa:)

Przekrojone części ciasta marchewkowego posmarować ciepłym jeszcze kremem,złożyć i wierzch również posmarować kremem.
Udekorować według uznania.Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation