Kuchnia

PRZETWORY

Kandyzowana skórka pomarańczy

składniki:
2 pomarańcze
1 szklanka cukru
1 szklanka wody

przygotowanie:
W przeddzień gotowania skórki, przygotuj pomarańcze: dokładnie je umyj i sparz wrzątkiem. Obierz skórkę, usuń białe błonki. Pokrój skórkę na ćwiartki i zalej czystą wodą. Odstaw na całą noc. Następnego dnia odcedź i ugotuj skórkę: zagotuj wodę z cukrem, dodaj skórkę i gotuj na średnim ogniu przez ok. 40-50 min, aż skórki staną się szkliste, a większość syropy wyparuje. Wyjmij skórki z wody i ułóż na kratce do studzenia ciastek. Zostaw na kilka godzin do wysuszenia. Po tym czasie pokrój skórkę w kostkę i użyj wedle potrzeby lub przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij. Możesz przechowywać ją w lodówce nawet kilka miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation