Design

.....

Pierniczki na oplatkach z czekoladowa polewa

Skladniki na ok. 30 sztuk:
100 g kandyzowanej skorki pomaranczowej
100 g kandyzowanej skorki cytrynowej
5 jajek
300 g cukru
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka przyprawy do piernikow
skorka starta z 1 cytryny
1 lyzka soku z cytryny
250 g mielonych migdalow
250 g mielonych orzechow laskowych
ok. 30 okraglych oplatkow (o srednicy 7 cm)
150 g polewy z gorzkiej czekolady (u mnie z mlecznej)

Kandyzowana skorke pomaranczowa i cytrynowa drobno posiekac. Jajka wbic do miski, utrzec za pomoca miksera na piane. Stopniowo, ciagle ucierajac, dodawac cukier. Tak dlugo ubijac mase az bedzie kremowa i jasnozolta.

Dodac do masy cynamon, przyprawe do piernika, kandyzowana skorke pomaranczowa i cytrynowa, skorke i sok z cytryny, wymieszac. Na koniec dodac mielone migdaly i orzechy. Wszystko dobrze wymieszac a nastepnie rozsmarowac na oplatkach na grubosc 1 cm, ulozyc na dwoch blachach wylozonych papierem do pieczenia i odstawic na ok. 40 min. aby masa stezala (ja dodatkowo wyrownalam brzegi i wierzch pierniczkow palcami moczonymi w zimnej wodzie - masa jesc dosyc klejaca).

Piekarnik rozgrzac do 150°C. Wstawic pierniki do piekarnika. Piec na srodkowym poziomie przez ok. 25 min. Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce.

Polewe grubo posiekac, stopic na parze. Za pomoca pedzelka posmarowac upieczone i wystudzone pierniczki. Odlozyc ciastka aby polewa zastygla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation