Święta i uroczystości

Boże Narodzenie DANIA i POTRAWY

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Fioletowa sałatka śledziowo - ziemniaczana


Fioletowa sałatka śledziowo-ziemniaczana
300g czerwonych korzennych śledzi (4 średnie płaty matiasów)
400g fioletowych ziemniaków typ A lub AB (oczywiście możesz użyć jasnych ziemniaków)
300g twardych, winnych jabłek - u mnie cortland
ok 70-80g czerwonej cebuli
50g grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

50g musztardy ziarnistej (ok 2 łyżeczek)
60g kwaśnej śmietany 18% (ok 2 czubatych łyżek)
40g majonezu (1 czubata łyżka)
40g jogurtu naturalnego (1 czubata łyżka)

Kilka dni wcześniej przygotuj czerwone korzenne śledzie wg tego przepisu. Gotowe śledzie osącz z zalewy i osusz, a następnie pokrój w kostkę.
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia. Gdy już będą chłodne, obierz ze skórki i pokrój w spora kostkę.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę nieco mniejszą niż ziemniaki.
Cebulę pokrój w drobniutką kosteczkę.
Wymieszaj w misce śledzie, ziemniaki, jabłka, cebulę. Dodaj orzechy i natkę. Dopraw sałatkę świeżo mielonym pieprzem i delikatnie solą. Wymieszaj wszystkie składniki sosu śmietanowo-musztardowego i dodaj do sałatki. Delikatnie wszystko połącz i odstaw sałatkę na minimum 12 godzin, by dobrze się przegryzła. Świetna propozycja na Wigilię i Święta!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation