Kuchnia

kuchnia

Kawowy sernik na kakaowym spodzie z irish kremem

„Jeden z najlepszych serników jaki udało mi się stworzyć! Puszysty, bardzo aromatyczny z wyczuwalnymi ziarenkami kawy z dodatkiem kwaśnej śmietany. Idealny!”
sernik z irish kremem i kawą
Składniki

Spód:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 50 g cukru pudru
- 60 g masła

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 ml kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek
- laska wanilii
- 2 łyżki kawy ziarnistej

Wierzch sernika:
- 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 75 ml Irish Cream

Polewa czekoladowa:
- 60g gorzkiej czekolady
- 1 1/2 łyżki masła
Przepis

Spód: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na formę o wymiarach 25cm x 35cm. Piec w 180 stopniach 15-20 minut. Upieczony spód wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Do zmielonego sera dodać cukier, mąkę, kawę ziarnistą, zimny napar kawowy i nasiona z laski wanilii, całość zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas mieszając. Dodać ubitą pianę z białek, ubitą kremówkę i delikatnie połączyć. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Piec w temp. 180 stopni 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 50 minut.
Polewa czekoladowa: czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polewa nie powinna być zbyt rzadka ani zbyt gęsta.
Na upieczoną masę serową wylać kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem i likierem. Gotową polewę czekoladową wyciskać przez rękaw cukierniczy tworząc poziome paski w równych odstępach. Następnie patyczkiem, wykałaczką przeciągnąć czekoladę tworząc wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i piec 15-20 minut. Gotowy wyjąć, ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation