Kuchnia

babeczki, ciasteczka

KRUCHE CIASTECZKA - ciasteczka korzenne:
Składniki no około 100 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 saszetki proszku do pieczenia
3/4 szklanki brązowego cukru
2 paczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka zmielonego kardamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka goździków
2 krople olejku cytrynowego
szczypta soli
250g twardego masła
6-7 łyżek mleka
100g płatków migdałowych
2 białka

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i proszwek do pieczenia. Cukier, cukier waniliowy, przyprawy, olejek cytrynowy sól i kawałki masła dodać do mąki i proszku. Wlać mleko i wszystko grubo posiekać nożem. ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę. Owinąc folią i włożyć do lodówki na 2 godziny. rozgrza ć piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 3 mm. wyciąć kwadraty (albo coś innego w zależności jaki chcemy kształt ciasteczek). ciastka uożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać płatkami migdałowymi. piec około 12 minut, aż będą złociste.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation