Kuchnia

Kuchnia na słodko

Ciasto orzechowa pralinka

CIASTO:
3 szklanki cukru
2 3/4 szklanki mąki
1 1/4 szklanki gorzkiego kakao
3 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

1 1/2 szklanki maślanki
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mocnej kawy
3 duże jajka

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać składniki mokre i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na
WARIANT I: trzy części
WARIANT II: dwie części
Każdą z nich przelać do formy o wymiarach ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, 30-35min (do suchego patyczka) - każdy blat

MASA I:
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
70g zmielonych orzechów włoskich
50g dość drobno posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
300g miękkiego masła

W rondelku umieścić śmietanką, orzechy i sól. Podgrzewać do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Przykryć folią i odstawić do całkowitego ostudzenia (do temperatury pokojowej).
Po tym czasie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodawać porcjami masę orzechową. Ucierać do uzyskania jednolitego kremu.

MASA II:
200ml + 380ml śmietanki kremówki 30%
300g czekolady gorzkiej lub deserowej
300g masła orzechowego
100g masła

W rondelku umieścić 200ml śmietanki, masło, masło orzechowe i czekoladę. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż do zagotowania. Wymieszać na jednolitą masę, odstawić do całkowitego ostygnięcia (w lodówce).
Po tym czasie pozostałą śmietankę ubić, przełożyć do zimnej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.

PONADTO:
200g czekolady deserowej lub gorzkiej
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
200-300g różnych rodzajów orzechów, grubo posiekanych lub w całości

Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką na wolnym ogniu, ciągle mieszając.

SKŁADANIE CIASTA:

WARIANT I: na pierwszy z blatów wyłożyć krem z orzechów włoskich, przykryć kolejnym blatem czekoladowym, wyłożyć krem z masła orzechowego, przykryć ciastem. Oblać czekoladą i obsypać przygotowanymi orzechami.

WARIANT II: na pierwszy z blatów wyłożyć najpierw krem z orzechów włoskich, wyrównać. Na kremie rozprowadzić masę z masła orzechowego. Przykryć pozostałym ciastem. Oblać czekolada i obsypać przygotowanymi orzechami.

Ciasto odstawić do lodówki na 6-12h (najlepiej całą noc). Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation