Inne

serducho

Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym
Składniki:

Ciasto (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
160g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
150g miękkiego masła
2 jajka
350g wydrylowanych wiśni z kompotu lub, w sezonie, świeżych

Mus:
400ml śmietanki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
40g cukru pudru
Kakao do posypania

Mus:
1. Zagrzać 200ml śmietanki (podgrzać prawie do wrzenia, ale nie gotować), zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, mieszać dość intensywnie, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Dodać pozostałą zimną śmietankę i wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ciasto:
2. Wiśnie z kompotu osączyć.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 30 sekund, aż składniki się połączą. Dodać aromat śmietankowy, wymieszać.

5. Do maślanej masy wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam tylko dno tortownicy), możemy również blaszkę posmarować masłem i oprószyć mąką. Wierzch wyrównać i gęsto poukładać wiśnie. Piekłam w temperaturze 180oC przez 65 minut na funkcji góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia.

Mus:
7. Wyjąć czekoladową śmietankę z lodówki, krótko ubić mikserem, dodać cukier puder i ubić na sztywno.
Ciasto:
8. Ciasto wyjąć z tortownicy i położyć na paterze. Na wierzch nałożyć śmietanę (można użyć szprycy). Przed podaniem posypać kakao. Jeśli chcemy mieć wzór, np. w kształcie serca, z kartki papieru wyciąć serce i położyć kartkę na wierzchu ciasta, dopiero wtedy posypać kakao.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation