Kuchnia

ciasteczka

Siła tych pierniczków tkwi w prostocie,

PIERNICZKI

500 g mąki
1,5 szklanki miodu
1 szklanka cukru pudru (użyłem zwykłego cukru trzcinowego)
150 g masła
łyżka domowej przyprawy do pierników
1 jajko
łyżeczka sody
szczypta soli

Miód podgrzej na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Pilnujemy mieszając by masa się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z solą i sodą. Dodaj masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Początkowo jest ono dość rzadkie dlatego warto przygotować je dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce by stężało.
Ciasto rozwałkowujmey na grubość około 5 mm i wykrawamy gwizdki, mnóstwo gwiazdek. Pieczemy około dziesięciu minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation