Kuchnia

yami

Przepis na piankowy deser
•Czas: ok. 1 godzina
•Ilość porcji: 2-3

Składniki
•300 g śmietany kremówki 30%
•1/2 szklanki cukru pudru (uwaga! jeśli budyń lub krem są słodzone to warto zmniejszyć tą ilość)
•100 g kremu marcepanowego lub budyń waniliowy + aromat migdałowy (odrobina)
•czekoladowe kulki
•owoce w żelu lub dżem do ozdoby
•4-5 kostek czekolady gorzkiej
•1,5 łyżki żelatyny
•1/3 szklanki wrzątku

Moje porady
•bita śmietana – co robić jak się zwarzy
•jak zrobić pierścienie cukiernicze
•jak topić czekoladę


Przygotowanie – wersja ilustrowana






Krok 1.

Przygotowanie zaczynam od ubicia śmietany kremówki z cukrem pudrem na sztywno, do tego dodaję budyń lub krem i miksuję delikatnie by nie zwarzyć.

Wlewam przestudzoną żelatynę rozpuszczoną dokładnie w gorącej wodzie. Wlewam i całość dokładnie miksuje.






Krok 2.

Deser nakładam do pierścieni cukierniczych, ja zrobiłam z folii pleksi.

Wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.






Krok 3.

Wycinam paski z papieru do pieczenia, czekoladę topię w kąpieli wodnej i napuszczam do woreczka. Ja robię tak: wkładam kostki do woreczka, woreczek do miseczki a miseczkę do garnka z gorącą wodą i po 5-10 minutach jest roztopiona. Odcinam rożek torebki i rysuję wzór.

Natychmiast przykładam papier wzorkiem do deseru i dociskam lekko. Chowam do lodówki.






Krok 4.

Ostrożnie! zdejmuję papier przytrzymując wzorek, jeśli gdzieś chce odejść z papierem to dociskam w tym miejscu palcem i znowu próbuję, powinien zostać na deserze.

Dekoruję dżemem lub owocami w żelu i chrupkami czekoladowymi. Smacznego.

Więcej na www.kotlet.tv
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation