Kuchnia

yami

Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie Kuchnia Lidla



500 g krewetek olbrzymich La Caldera
Marynata:
2 łyżki miodu Marlene
1 papryczka chili, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 łyżki soku z cytryny lub
octu balsamicznego Acentino
1 łyżka posiekanej kolendry
Oliwa z oliwek Primadonna do smażenia

Jak zrobić

poziom: łatwy porcji: 4 czas: 35min
Ważne!

Patyczki do szaszłyków moczymy co najmniej 1 godzinę w zimnej wodzie.
Przygotowanie

Krewetki rozmrażamy. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie (ok. 1 godziny)

Składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do zalewy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Nadziewamy na patyczki wyjęte z marynaty krewetki.

Szaszłyki grillujemy na grillu lub patelni grillowej (wówczas dodajemy do smażenia 2 łyżki oliwy) po mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Jak podawać

Gotowe szaszłyki podajemy z zieloną sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation