Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bakłażany faszerowane grzybami

3-4 bakłażany
sól
Nadzienie:
45 dag grzybów leśnych
10 dag sera edamskiego
10 dag bryndzy
2 cebule
sok z cytryny
2 czubate łyżki bułki tartej
2 łyżki sklarowanego masła
łyżka śmietany 22-proc.
pęczek natki pietruszki
pieprz
sól

Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, zostawiając przy skórce cienką warstwę. Wydrążony miąższ oprószyć solą, lekko skropić sokiem z cytryny i włożyć do miseczki. Połówki bakłażanów posypać od wewnątrz solą, po 25 min spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Miąższ z miseczki lekko odcisnąć, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, wypłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzanym maśle obsmażyć rozdrobnione składniki nadzienia. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, zagęścić farsz bułką tartą, wymieszać ze śmietaną, bryndzą i startym żółtym serem, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Napełnić bakłażanowe miseczki farszem, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i zapiekać 25 -30 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation