Kuchnia

jadłabym

Mistrzowskie babeczki poziomkowo-kokosowe

składniki na babeczki (12 sztuk):

2 jajka
2 żółtka
75g cukru
165g czekolady białej, posiekanej
65g masła
115g jogurtu naturalnego
115g mąki pszennej
75g mielonego kokosa
po dużej szczypcie (po ok. 1/8 łyżeczki) soli, sody i proszku do pieczenia
poziomki lub kilka truskawek, pokrojonych w drobną kostkę

składniki na krem:

250g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki 30%
50ml śmietanki kokosowej
1 łyżka cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, żółtka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Masło roztopić w garnuszku i ciepłym zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, zmielony kokos, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 15-17 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je pokrojonymi w kostkę poziomkami/truskawkami.

Przygotować krem. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek mascarpone i śmietankę kokosową. Całość ubić na sztywno. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać czerwony barwnik spożywczy. Kremy przełożyć do osobnych woreczków (po napełnieniu kremem można skleić je ściśle taśmą), odciąć końcówki woreczków, a następnie oba włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Następnie równomiernie wyciskając obie części kremu ozdobić babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation