Kuchnia

jadłabym

SERNIK FIGOWY

Ciasto

Składniki
250 g czekoladowych ciastek
150 g suszonych fig
100 g orzechów laskowych
50 g orzechów pecan
100 g roztopionego masła

Sposób przygotowania
Ciasteczka pokruszyć w blenderze i dodać stopione masło. Zmiksować w taki sposób, aby kruszyny zaczęły się do siebie lepić. Do masy dodać posiekane orzechy, drobno pokrojone suszone figi i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (o średnicy ok. 23 cm) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Przełożyć pokruszone ciastka z bakaliami do tortownicy i ułożyć je na dnie. Pozostawić przez 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 175°C . Włożyć schłodzoną foremkę i piec ciasteczkowy spód przez 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa serowa

Składniki
1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
200 g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
125 ml śmietanki kremówki 36%
aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii
6 świeżych fig

Sposób przygotowania
Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednolita. Powoli dodawać po jednym jajku, nieustannie miksując masę. Następnie wlać do jednego naczynia mus przygotowany z dwóch świeżych obranych fig, śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. Masę przelać na przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C . Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne półtorej godziny, aż masa serowa się zetnie. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Zostawić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować pokrojonymi na ćwiartki świeżymi figami i posiekanymi orzechami laskowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation