Kuchnia

Ciastko & Muffin

Składniki:

jogurt naturalny gęsty 250g,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
mąka 175g,
szczypta soli,
truskawki 200g,
olej do smażenia,
cukier puder do podania

Przygotowanie:

Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, olej i cukier - wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Truskawki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smazymy placuszka na złoto z jednej strony. Gdy placek prawie się podpiecze z jednej strony to układamy na nim po 2 plasterki truskawek. Jeszcze chwilkę smażymy i odwracamy na drugą stronę - dopiekamy na złoto. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation