Kuchnia

Truskawki

TARTA OWSIANA Z TRUSKAWKAMI

Na spód:
0,5 szkl mąki owsianej
0,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szkl otrębów (u mnie jak zwykle miks)
0,5 szkl płatków owsianych
1/4 szkl brązowego cukru lub słodzidła (u mnie Stevia)
110g masła
2 czubate łyżki masła orzechowego
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka wody

Płatki i otręby mielimy lub wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy mąki, zmielone płatki i otręby i cukier. Dodajemy wodę, masło rozpuszczone masło orzechowe, ekstrakt i wodę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formę do tarty (u mnie średnica dna 24cm) smarujemy odrobinką masła lub oleju roślinnego, wylepiamy ciastem spód i boki i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy 25 minut (aż się ładnie zarumieni)

Na masę:
300g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie z Lidla 3% tłuszczu)
300g truskawek (u mnie mrożone, w sezonie świeże)
1 opakowanie galaretki truskawkowej
300 ml wody
łyżka żelatyny
opcjonalnie truskawki w kawałkach

Zagotowujemy 300ml wody, wsypujemy galaretkę i dodatkową żelatynę i mieszamy dokładnie, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.
W blenderze miksujemy truskawki, po czym mieszamy je z serkiem homogenizowanym. Można dodać trochę cukru/słodzika jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie smaki.
Wlewamy wystudzoną galaretkę, mieszamy dokładnie. W sezonie warto jest dodatkowo dodać pokrojone truskawki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na przestudzony spód.

Ciasto dobrze jest odstawić do lodówki przynajmniej na noc, żeby spód nie był suchy tylko nabrał wilgoci od masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation