Design

Design

Kaczka Masława (faszerowana)

Składniki
kaczka
ryż (1 szklanka)
podroby z kaczki (serce, żołądek, wątróbka)
smalec
jajko
majeranek
pietruszka
czosnek
sól
pieprz
Etapy przygotowania


Wstępne przygotowania:
Sprawić kaczkę, usunąć błony i ścięgna Odkroić tłuszcz. Podroby oczyścić i podgotować. Umyć natkę pietruszki i drobno ją posiekać. Ryż ugotować tak, aby był lekko twardy. Dno i boki naczynia żaroodpornego posmarować smalcem.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podroby posiekać i wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i majeranek. Farsz połączyć z surowym jajkiem. Kaczkę natrzeć na zewnątrz i w środku solą, pieprzem oraz majerankiem (w środku - dodatkowo - roztartym ząbkiem czosnku). Napełnić przygotowanym farszem. Zapiąć wykałaczkami i zasznurować nitką na sposób angielski. Udka związać. Włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego, piersią do góry. W trakcie pieczenia podlewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Piec do uzyskania pięknego złoto - brązowego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation