DIY - zrób to sam

DIY

CIASTO WĘGIERSKIE

Ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 160 g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 8 łyżek kwaśnej śmietany,
- 140 g masła

Mąkę przesiać z proszkiem, połączyć nożem z masłem. Dodać resztę składników, szybko wyrobić. Przykryć folią, wstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Ciasto podzielić na 6 części (forma 33x22 cm) lub na 3, a po upieczeniu przekroić na pół. Piec ok. 7-12 min. w 180ºC, aż nabierze lekko złotego koloru.

Krem:
- 1 ½ litra mleka,
- 20 czubatych łyżek mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 180 g masła,
- 250-300 g cukru,
- 75 g mlecznej czekolady,
- 75 g gorzkiej czekolady,
- 2 ½ łyżki kakao,
- 2 ½ łyżki rumu

¾ litra mleka zagotować z cukrem, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. W drugim naczyniu wymieszać mikserem mleko, mąki i kakao, wlać do wrzącego mleka, cały czas mieszając. Krem lubi się przypalać, trzeba go cały czas mieszać. Po zgęstnieniu i zagotowaniu, dodać masło, mieszać do połączenia (początkowo masa się rozdzieli, ale wystarczy ją dobrze wymieszać). Wlać rum i wymieszać.
Lekko przestudzoną masą przełożyć blaty. Odstawić, gdy całkowicie wystygnie na wierzch wylać polewę czekoladową - przygotowaną z czekolady (100 g) i gorącej kremówki (60 ml)*. Wstawić na przynajmniej kilkanaście godzin do lodówki.

* Gorącą kremówką zalać połamaną czekoladę i od razu dokładnie wymieszać.
* Ciasto po upieczeniu wydaję się bardzo suche i kruche, po przełożeniu masą zmięknie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation