Kuchnia

kuchnia

pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa
składniki:

600 g mięsa mielonego
1,5 opakowania makaronu penne
1 pomidory w puszce
400 g sera żółtego
200 g sera fety
1 mozzarella
1 cebula
sos beszamelowy
Świeża natka pietruszki
1 pomidor
przyprawy:
pół łyżeczki kminu,
łyżeczka oregano,
łyżeczka cynamonu,
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek

przepis:
na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy aż przestanie być surowe. w następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. dusimy sos aż zgęstnieje. na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. zagęszczony sos wykładamy na makaron. na warstwie mięsa układamy warstwę fety. kolejną warstwą jest pozostały makaron. zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. można też posypać bułką tartą. piec w temperaturze 200 st. c. przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu). zapiekankę zostawiamy na 10 – 15 min. pozostanie ciepła a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać :) smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation