Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mini-serniczki z żurawiną


Składniki (na ok. 12 sztuk):

ok. 100-120 g ciasteczek korzennych
500 g zmielonego twarogu (min. dwukrotnie)
2 białka
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki pszennej
garść suszonej żurawiny
ok. 100 ml syropu żurawinowego Paola
odrobina wody


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Syrop wlać do garnuszka, rozcieńczyć niewielką ilością wody, dodać żurawinę i gotować do czasu, aż owoce napęcznieją i zmiękną. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasteczka drobno pokruszyć, rozdzielić do papilotek i przyklepać. Białka ubić na pianę, dodać do twarogu razem z cukrem i mąką, dokładnie wymieszać. Żurawinę zmiksować blenderem na gładką masę. Na ciasteczkowe spody wyłożyć połowę masy serowej, na środek każdego serniczka wyłożyć żurawinę i przykryć pozostałą masą serową. Blaszkę wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Piec ok 30 minut, a następnie wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation