Kuchnia

...eating

Pomysł na polędwiczki

Składniki;

- dwie duże polędwiczki wieprzowe
- ok.15 dag szynki długodojrzewającej, np. szwardzwaldzkiej,
- mały kawałek parmezanu
- kubek kwaśnej śmietany 12-18%
- łyżeczka mąki
- klarowane masło do smażenia
- biały pieprz i sól do smaku




Polędwiczki pokroiłam na centymetrowe plastry i lekko rozbiłam ręką. Na każdym położyłam mały kawałek parmezanu, zwinęłam w roladkę i owinęłam plasterkiem szynki. Podsmażyłam z różnych stron na rozgrzanym maśle. Przełożyłam do żaroodpornego naczynia i wsadziłam na 15 min. do rozgrzanego (ok. 180 st) piekarnika. W kubku wymieszałam śmietanę z łyżeczką mąki. Wlałąm na patelnię, na której smażyły się polędwiczki. zamieszałam, żeby smak mięsa z patelni przeniknął do sosu. Przelałam go pod koniec pieczenia do naczynia.
Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation